25.10.2012

Kissojen ruokailusta



Minulta usein kysytään neuvoja kissojen ruokailuun liittyissä ongelmissa. Tässä hieman aloitusta tähän asiaan...
 
Kissan ruoansulatusjärjestelmä on suunniteltu lihansyöjän käyttöön. On karkea kieli, joka auttaa puhdistamaan lihan luista ja myös maistaa, ettei kissa nielaise sopimatonta ravintoa.
Kulmahampaat iskevät lihaan ja pitävät siitä kiinni. Poskihampailla kissa leikkaa lihan sopiviksi paloiksi. Kissan ei tarvitse pureskella lihaa, koska sen ruoansulatusjärjestelmä huolehtii lihan käsittelystä.
Huomaa! Kissan vatsalaukku on hyvin pieni, sinne mahtuu vain pari ruokalusikallista ruokaa kerrallaan. Siinäpä hyvä mitta nykyruokkijallekin.

Paras malli kissanruoan koostumuksesta on hiiri;
  • 70% vettä
  • 14% proteiinia
  • 10% rasvaa
  • 1-2% hiilihydraatteja
  • alle 1% kuitua
  • hivenaineita luista

Vesi
Kissoilta puuttuu sisäsyntyinen juomisvietti eli siis kissat juovat kun vettä tulee vastaan, täten onkin hyvä sijoittaa vesikippoja ympäri asuntoa. Ei siis vain ruokapaikalle. Hyvä niksi on lisätä nestettä kaikkeen kissan ruokaan, on se raakaa lihaa tai purkkiruokaa.

Tauriini-niminen proteiini on erityisen tärkeä kissalle
Tauriinia on runsaasti lihassa, maksassa ja äyriäisissä. Tauriini tuhoutuu herkästi, joten ruokaa on kuumennettava vain kevyesti tai käytettävä raakaa, pakastettua lihaa.
Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat siipikarja, sisäelimet, kala, muna ja meijerituotteet.

Muista, että esim. vilja, kasvikset, valkosipuli tai hiiva eivät kuulu kissan ruokavalioon.

Rasva on kissan energian lähde
Mutta se toimii myös pehmusteena sydämelle, munuaisille ja silmille. Rasva on myös loistava lämpöeriste kylmää vastaan. Välttämättömien rasvahappojen puutteesta kertoo mm. hilseily ja kuiva iho, kiilloton ja huonokuntoinen turkki. Hyviä eläinperäisiä rasvanlähteitä ovat kanan- ja sianrasva sekä voi. Kun kissalle tarjotaan raaka- tai tuoreravintoa, kaikki liha ja kala on hyvä laittaa ostamisen jälkeen pakkaseen ja ottaa vasta päivää ennen tarjoamista jääkaappiin sulamaan ja odottamaan tarjoamista. Ruokintaan voi lisätä peuran ja hirven lihaa (riistakautena), mikä ovat kissoille harvinaista ja odotettua herkkua.

Makupaloiksi kelpaavat kananmuna (keitettynä 3min), (luomu)moniviljapuuro, riisi, perunamuusi (muista perunan kuivattava vaikutus), raejuusto, kermaviili, juusto, kerma, vedessä liuotettua lihaleikkelettä, huuhdeltuja katkarapuja (ei saa keittää), rasvaista piimää. Kissojesi maun mukaan.



Alla esimerkki kissatalouden ruokailusta:
(kissojen suosikki on yleensä porsaan sydän. Mahan toiminnan edistämiseksi ruokavalioon on lisätty psylliumrouhetta.)




aamu päivä ilta
maanantai kissojen tonnikalaa sydänmurskaa + rasvaista sika-nautajauhelihaa + psylliumrouhetta ja vettä sydänmurskaa + rasvaista sika-nautajauhelihaa + psylliumrouhetta ja vettä
tiistai sydänmurskaa + rasvaista sika-nautajauhelihaa + psylliumrouhetta ja vettä raakaa hevosen palalihaa raakaa, maustamatonta porsaan suikalelihana
keskiviikko raakaa porsaan sydäntä paloina raakaa broilerin sydäntä raakaa broilerin sydäntä
torstai raakaa, maustamatonta porsaan suikalelihana raakana, paloiteltuja silakkafileitä raakaa, maustamatonta kanaa suikalelihana
perjantai sydänmurskaa + rasvaista sika-nauta jauhelihaa + psylliumrouhetta ja vettä keitettynä, maustamattomia kanansuikaleita + voita ja kanalientä sydänmurskaa + rasvaista sika-nautajauhelihaa + psylliumrouhetta ja vettä
lauantai sydänmurskaa + rasvaista sika-nautajauhelihaa + psylliumrouhetta ja vettä raakaa broilerin sydäntä raakaa broilerin sydäntä
sunnuntai kanankauloja keitettyä seitiä + voita ja kalalientä raakaa porsaan suikalelihaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti